Wat is het verschil tussen vector-bestanden en pixel-bestanden?

Pixelbestanden zijn opgebouwd uit een raster van vaak miljoenen kleine blokjes die samen een afbeelding vormen. Wanneer je pixelbestanden uitvergroot worden deze puntjes zichtbaar, waardoor de afbeelding na het bedrukken al snel onscherp of korrelig kan gaan ogen. Een pixelbestand kan dus niet oneindig worden vergroot met behoud van kwaliteit.

De tegenhanger van een pixelbestand is een vectorbestand. Een vectorbestand is een tekening die opgebouwd is uit ankerpunten met daartussen een lijn, cirkel, golf of andere vorm (vectoren). Deze vormen en hun onderlinge verhuidingen staan opgeslagen in het bestand. Als je een vectorbestand vervolgens vergroot, worden de onderlinge afstanden tussen de ankerpunten opnieuw berekend en de vormen opnieuw ingekleurd. Hierdoor kan een vectorbestand bijna oneindig vergroot worden, zonder kwaliteit te verliezen.

Omdat iedereen zijn logo uiteindelijk zo mooi mogelijk op het product wilt hebben staan, zullen wij vrijwel altijd vragen om een vectorbestand aan te leveren. Vectorbestanden kun je herkennen aan de extensie .EPS, .PDF of .AI. Pixelbestanden zijn vaak te herkennen aan de extensie .JPG of .PNG.

Heeft dit je vraag beantwoord? Bedankt voor je feedback Er is een probleem opgetreden bij het verzenden van je feedback. Probeer het later opnieuw.